Vesti

 • 15.05.2019
  Promocija knjige Romana Miza "Hrišćanstvo putevi i stranputice"

   

  Ekumenizam: putevi i izazovi

   

       utorak, 28. maj 2019, 15-17 sati, Protestantski teološki fakultet, Adi Endrea 34, Novi Sad 

   

  Početkom devedestih godina XX veka u Vojvodini su otpočele različite aktivnosti povezane sa ekumenizmom i uz te aktivnosti povezujemo četiri značajne ličnosti koje su delovale u Novom Sadu: Karlo Bereš, Josip Orčić, Tadej Vojnović, Roman Miz.

   

  Početkom XXI veka diskusija o pozitivnim osobinama ekumenizma gotovo da jenjava u našem društvu. Zato se sećamo onih koji su nam ostavili mogućnost da se o ekumenizmu staramo i da produžimo kontinuitet delovanja.

  Cilj je ovog okupljanja da sagledamo postojeću situaciju i da pokušamo planirati aktivnosti za budućnost. Dobar povod je promocija knjige Romana Miza (1932-2017)

   

  „Hrićašćanstvo: putevi i stramputice“ 

   

  koju je objavio  Mostrart (2016). Knjiga objedinjuje, u formi leksikona, ideje zajedništva, promišlja različite prepreke koje mu stoje na putu, i, naravno, mnogobrojne mogućnosti saradnje. Delo Romana Miza je sada među nama u pisanoj formi i dobra polaznica za skup na kojem bismo mogli razmatrati našu sadašnjost sa stanovišta čuvanja kontinuiteta u odnosu na prethodni period i u odnosu na budućnost koja nam se približava. Sećamo se osoba koje su se intenzivno zalagale za versku toleranciju, saradnju i razumevanje i posebno posvetile toj misiji.

   

   

  Govore:  Marijana Ajzenkol, Dimitrije Popadić, Svenka Savić, Dragan Stojković (izdavač)

        Film:  Marijane Ajzenkol Tiha služba (u jednom delo o Romanu Mizu)

   

   

  U diskusiji učestvuju:

   

  Ana Bu, Tatjana Cvetković, Tilda Gyenge-Szlifka, Miroslav Keveždi, Zorica Kuburić, Ana Palik Kunčak, Lidija Orčić, Janko Ramač.

   

  Inicijatorke događaja: Svenka Savić i Marijana Ajzenkol

   

   

29.03.2012

Odluka o izboru u zvanje nastavnika prof. dr Gorana Golubovića za predmete Hrišćanska antropologija i Psihologija religije. На ...

28.02.2012

Zbog promene lokacije zgrade Fakulteta promenuo se i broj telefona. Stari broj telefona 021/504-771 više nije u funkciji. Novi broj telefona ...